placeholder
< Tornar

JORNADES ANTIFEIXISTES

Mujeres Brasileñas Contra el Fascismo y por la Lucha Antirracista (MBFC – BCN) Brasil segrestat. Del lado de fuera #MARIELLEVIVE + Semillas: Mujeres negras en la política

Finalitzat
divendres, 10 de juliol | 19:00 h

Des del canal de YouTube de l'Antic o des de Facebook Live, participareu de videoperformances, documentals, taules rodones o un taller.

Compartir

Les sessions exhibiran curtmetratges sobre la lluita antiracista i antifeixista dirigits per realitzadores brasileres. Després dels curtmetratges, tindrà lloc un debat moderat per membres de l’assemblea MBCF-BCN amb la participació de les directores i altres convidades que profunditzaran en les qüestions sorgides de les pel·lícules.

Els projectes documentals que es mostraran són:

Del lado de afuera #MarielleVive (Do Lado de Fora #MarielleVive) és un vídeo-manifest de l’esclat de revolta i dels crits de protesta que van ocupar els carrers i, especialment, les parets de l’Ajuntament de Rio de Janeiro després dels assassinats de Marielle Franco i Anderson Gomes el març de 2018.

Proyecto Semillas: Mujeres Negras en la Política (Projeto Sementes: Mulheres Negras na Política) narra com, en resposta a la brutal execució de Marielle Franco, a les eleccions del 2018 de tots els estats les candidates negres es van oposar al creixement del feixisme al país. A Rio de Janeiro, Mônica Francisco, Rose Cipriano, Renata Souza, Jaqueline de Jesus, Tainá de Paula i Talíria Petrone van sol·licitar els llocs de diputada estatal i federal a la recerca de la renovació política. El documental segueix a aquestes dones en les seves campanyes de 2018, mostrant que és possible una nova forma de fer política al Brasil. Aquest documental està en procés de postproducció. Durant el debat s’explicarà el projecte i se’n mostrarà el teaser.

Mujeres Brasileñas Contra el Fascismo y la Lucha Antirracista és el nom del programa de cine-debat organitzat per l’assemblea MBCF–BCN per a la programació de L’Antic Teatre al Grec 2020: Jornades Antifeixistes.

Mujeres Brasileñas contra el Fascismo – Barcelona (MBCF-BCN) és l’assemblea de brasileres en la diàspora, feminista, suprapartidista, diversa, de resistència contra el govern de Jair Bolsonaro i dels discursos d’odi de l’extrema dreta. Actua en favor de la democràcia, per la igualtat i el respecte de les identitats i diversitats brasileres. El primer acte de les primeres integrants del grup va ser a la Pl. Sant Jaume de Barcelona arran de l’assassinat de Marielle Franco, el març de 2018. L’assemblea, però, va néixer el setembre amb el moviment #EleNão, realitzat en diversos països contra Jair Bolsonaro (actual president del Brasil) davant del perill que l’extrema dreta, amb el seu discurs clarament feixista, entrés a les institucions brasileres.

Cineastes

Del lado de afuera #MarielleVive (Do Lado de Fora #MarielleVive).

Ludmila Curi ha dirigit i produït nou documentals i tres curtmetratges de ficció. El seu llargmetratge documental, amb el suport de Longa Doc / Ministerio de Cultura de Brasil, es troba ara en post-producció. El seu documental “Sr. Magarinos, el defensor de las favelas” va guanyar el premi al millor documental a FestCineAmazônia 2014, a Porto Velho, Brasil; i el premi “Favela Yesterday”, a la primera edició de Cine Favela Rocinha 2015.

Proyecto Semillas: Mujeres Negras en la Política (Projeto Sementes: Mulheres Negras na Política). Un equip format pel 100% de dones que compta amb un 50% de dones negres que, a més de professionals del cinema actuen al movement negre antiracist i feminist del Brasil. Éthel Oliveira és documentalista, cineclubista i editora. Va estudiar Ciències Socials a la UFF, on va desenvolupar nombroses investigacions al Laboratori de Cine Etnogràfic. Julia Mariano és directora de cinema, productora i guionista. Graduada en Comunicació/ Periodisme per ECO-UFRJ (2006) i especialitzada en el gènere documental.

Convidades al debat posterior

Julia Mariano. Cineasta i periodista, es gradua a la Escuela Internacional de Cine y TV a San Antonio de los Baños (EICTV, Cuba), la Escuela de Comunicación de la UFRJ (ECO) i la Filmakademie Baden-Wüttemberg a Stuttgart, Alemanya. Treballa al sector com a investigadora, guionista i assistent de direcció amb un enfocament en documentals i programes de televisió. Ha escrit i produit la pel·lícula “A Batalha do Passinho” i “Amenazada”.

Éthel Oliveira. Documentalista, cineclubista i editora. Va estudiar Ciències Socials a la UFF, on va desenvolupar nombroses investigacions al Laboratori de Cine Etnogràfic.

Ludmila Curi. Directora i guionista, amb experiència en documentals i pel·lícules de ficció. “Proibidão” que va guanyar el premi Social Visión al Festival Entretodos, de São Paulo. “Doutor Magarinos” que va guanyar el premi de millor documental a FestCineAmazônia i el premi Favela Ayer al Cine Favela Festival.

Maria Dantas. Diputada al Congrés per ERC i una de las fundadores de Mujeres Brasileñas Contra el Fascismo de Barcelona. És llicenciada en Dret i activista social pels drets de les persones migrants.

«La lluita antifeixista segueix vigent al segle XXI i hem de seguir alerta i combatives davant del sorgiment de l’extrema dreta i les seves cares, sigui dins de la institució o al carrer. La programació d’aquest any defensa una escena polititzada internacional: artistes i veïns que no obliden la seva condició de classe i la realitat social que els envolta.

Amb la pandèmia mundial i la crisi socioeconòmica derivada, els moviments antifeixistes i antiracistes han d’estar molt vius. És per això que les jornades són, si fos possible, més importants que fa un any, quan vam començar a treballar-les per a la programació del Grec 2020: suposen una declaració política de suport i enfortiment comú contra el feixisme.» Semolina Tomic, directora de l’Antic Teatre

«A Espanya i al Brasil, la transició cap a la democràcia va deixar elements retrògrads en estat de latència que han emergit i entrat en les institucions, propiciats per l’avançament d’un front internacional d’ultradreta. A Brasil, l’arribada al poder d’una aliança de neofeixisme contemporani associat al liberalisme salvatge està tenint com a conseqüència la destrucció accelerada d’institucions i polítiques públiques que van trigar molts anys a construir-se.» Isabel Ferreira i Eduardo Bonito, activistes i comissaris independents

Amb el programa de L’Antic Teatre al Grec 2020: Jornades Antifeixistes, la sala proposa una programació adaptada al format online per a la trobada, la reflexió i l’acció. Jornades Antifeixistes visibilitza com l’autoritarisme sociopolític amenaça a qui viu actualment al Brasil, sota el govern neofeixista de Jair Bolsonaro i en situació d’extrema gravetat, o encara ressona a qui va viure la dictadura franquista.

Divendres
10
jul
Gratuït
Finalitzat